„General Financing“ pyragų diena skirta vaikų svajonėms pildyti
Šiemet jau penktą kartą „General Financing“ kolektyvas surengė pyragų dieną. Jos metu kolegos kepė gardžius saldėsius, vaišinosi ir aukojo kitam tradiciniam GF projektui – vaikusvajones.lt.
Už surinktas lėšas, pridėjus ir įmonės piniginę auką, bus nupirktos dovanos vaikams, augantiems socialinės rizikos bei socialinių įgūdžių stokojančiose šeimose. Pernai išpildėme 67 vaikų svajones iš Ukmergės ir Utenos raj.
„General Financing“ kolegos taip pat pasidalino savo keptų skanėstų receptais.
Lauros pyragas „Valerijonas“
275 g. margarino, 100 g. miltų, 250 g. cukraus, 70 g. kakavos, 4 kiauš., 1 a. š. kepimo miltelių, 100 g. juodojo šokolado.
Miltus, kakavą ir kepimo miltelius persijoti, įmušti kiaušinius, sudėti margariną ir viską išmaišyti. Įdėti smulkintą šokoladą. Kepimo skardą iškloti popieriumi, sukrėsti pyrago masę ir kepti 40-45 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Cukraus kiekį galima koreguoti pagal poreikį.
Jurgitos tortas „Šokoladinė svajonė“
500 g. maskarponės sūrio, 300 g. šokoladinių sausainių (pavyzdžiui, „Selga“), 200 g. grietinėlės, 35 % riebumo, 150 g. sviesto, 150 g. cukraus, 1 šaukštas želatinos, papuošimui šiek tiek šokolado.
Paruošimas:
1. Sausainius sutrupini. Sviestą ištirpinti. Sausainius išmaišyti su sviestu. Masę sudėti į formą, kaip pagrindą, įdėti į šaldytuvą ir laikykite ten, kol ruošite kremą.
2. Paruoškite želatiną (išbrinkinkite su šiek tiek šalto vandens, tada virš garų vonelės ištirpinkite ir atvėsinkite).
3. Išplakite grietinėlę su cukrumi, tada sumaišykite su ištirpinta želatina. Į želatiną įdedu truputėlį suplaktos masės, taip nugesinu šilumą ir kremas nesusigumuliuoja. Sumaišau gautą masę su maskarponės sūriu ir supilu ant sustingusio pagrindo.
4. Papuošti viršų susmulkintu šokoladu. Prie šio torto ypatingai tinka braškės – jas galima ne tik dėti kaip papuošimą, bet ir įpjaustyti į sūrio masę, prieš supilant ant torto pagrindo. Tortą palaikyti šaldytuve 3–4 valandas. Skanaus!
Eimanto pyragas „Pats tu neskanus“
200 g juodo šokolado 74 %, 4 kiaušiniai, 100 g cukraus, žiupsnis druskos, 2 šaukštai kakavos 99 %.
Šokoladą ištirpinti vonelėje, kiaušinius gerai išplakti su cukrumi ir žiupsneliu druskos, įmaišyti pravėsusį tirpintą šokoladą, išplaktus kiaušinius, įdėti kakavą, viską gerai išmaišyti. Supilti į kepimo formą, užbarstyti smulkintais riešutais. Kepti 180°C apie 20 min.
Lauros bananų duona
Ingredientai: 3 kiaušiniai, 300 g. miltų (lygiomis dalimis: avižinių ir grikių), 4 vidutiniai arba 3 dideli gerai prinokę bananai, 100 g rudojo cukraus, šauktas agavų sirupo, 200 g grietinės, 100 g graikiško jogurto, 4 šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai chia sėklų, arbatinis šaukštelis prieskonių (lygiomis dalimis: cinamono, kardamono), ½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.
Gaminimas: Šiam pyragui naudota siaura skarda, jei bus naudojama įprasta forma – jis gausis plonas.
1. Grietinę, jogurtą, kepimo miltelius sumaišyti ir atidėti.
2. Kiaušinius išplakti mikseriu iki kol suputos (galima baltymus atskirti ir išplakti atskirai, bet nebūtina)
3. Į kiaušinių plakinį sudėti bananus ir suplakti plaktuvu iki vientisos masės.
4. Į gautą plakinį sudėti cukrų, prieskonius, alyvuogių aliejų, chia sėklas, agavų sirupą ir maišyti kol cukrus ištirps.
5. Ištirpus cukrui įmaišyti grietinės ir jogurto mišinį.
6. Sudėti miltus, maišyti kol tešla taps vienalyte be miltų gumuliukų. Tešla turi lengvai slysti nuo šaukšto vientisa mase.
7. Kepti ~180oC / 60 min. – viršaus ir apačios funkcija (kepimo laikas priklauso nuo orkaitės, reikia stebėti – viršus turi paskrusti gerokai rudai).
Glaistas:
Ingredientai: 100 g grietinėlės (riebios), 100 g juodojo šokolado, papuošimui – migdolo riekelės.
Gaminimas: Juodą šokoladą ištirpinti ant garų, užvirus grietinėlę supilti į šokoladą lėtai maišant. Masei atvėsus galima tepti ant ataušusio pyrago ir pabarstyti migdolo drožlėmis.
Jolantos keksiukai
150 g šokolado (ne mažiau nei 50 % kakavos), 110 g sviesto (82 %), 2 šaukštai kakavos, 200 g cukraus, 1/4 šaukštelio druskos, 3 dideli kiaušiniai, 95 g miltų.
Šokoladą sulaužyti gabaliukais ir sudėti į dubenį kartu su sviestu. Dubenį dėti ant puodo, kuriame verda vanduo, kad šokoladas ir sviestas ištirptų. Į ištirpusią šokolado-sviesto masę dėti kakavą, cukrų, druską ir maišyti. Kiaušinius sudėti po vieną. Galiausiai sudėti miltus. Maišyti šaukštu arba šluotele. Nemaišyti mikseriu, nes nereikia, kad įsimaišytų daug oro.
Gautą masę išdėlioti į keksiukų formeles. Kepti 180ºC temperatūroje 20 min. Aš kepiau naudodama orkaitės funkciją „viršus-apačia be ventiliatoriaus“.
Jurgitos „Citrinukas“
2 pakeliai sausainių (naudojau „Selga“ paprastus), 120 g. sviesto, 130–150 ml citrinų sulčių (tik natūralių citrinų sulčių), pora šaukštų citrinų žievelių, 2 kiaušiniai (+1 jei dėsite į padą), indelis kondensuoto pieno.
Paruošimas:
1. Pirmiausia reikia įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Trintuvu / smulkintuvu / kočėlu ir kt. būdais sutrinti sausainius. Kuo smulkiau sutrinsite, tuo bus geriau, tad negailėkite jėgų.
3. Kol vyksta sausainių traiškymas, reikėtų tirpinti sviestą, kurį reikia užpilti ant trupinių ir gerai išmaišyti. Aš į trupinių ir sviesto masę įpyliau ir suplaktą kiaušinį, tuomet pagrindas gaunasi kiek mažiau trapus.
4. Paruoštą masę reikia sudėti į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi (galima ištepti sviestu, bet didesnė tikimybė, kad prisvils). Man labiau patinka formuoti ne tiesų pagrindą, o kaip lėkštę, kiek pakeltais kraštais, tuomet geriau išsilaiko pati forma. Paruoštą pagrindą dėti į orkaitę 15 minučių.
5. Tuo tarpu suplakti du kiaušinius, sumaišyti juos su indeliu kondensuoto pieno.
6. Į šitą masę lėtai supilti ir išmaišyti citrinų sultis. Įmaišyti šaukštą citrinų žievelės. Ją užpilti ant iškepto pagrindo ir dar pakepti 15 minučių.
7. Ištraukus apibarstyti citrinų žievelėmis ir leisti atvėsti, o atvėsus palikti apie valandą šaldytuve (kitu atveju reikėtų palaikyti apie 3 val. kambario temperatūroje).
Violetos žemės riešutų sviesto pyragas
Sausainius sutrinkite iki smulkių trupinių ir sumaišykite su cinamonu, imbieru ir ištirpintu sviestu. Gauta mase išklokite pyrago formos dugną ir kraštus. Dėkite į šaldytuvą valandai.
Maskarponės sūrį išsukite su žemės riešutų sviestu, cukraus pudra ir iki standžių putų išplakta grietinėle. Maskarponės masę sudėkite ant pagrindo, išlyginkite viršų. Dėkite į šaldytuvą porai valandų.
Šokoladą ištirpinkite su sviestu, kai atvės užpilkite ant pyrago. Išlyginkite ir dėkite pyragą į šaldytuvą dar kelioms valandoms.
Lauros tinginys
Ingredientai: 500 g avižinių sausainių (buvo naudoti „Selga Nature“), 200 g sviesto, 5 šaukštai nesaldintos kakavos, ~300 g saldinto kondensuoto pieno, ¼ stiklinės pieno, 2 šaukštai lukštentų saulėgrąžų, šaukštas linų sėmenų, šaukštas chia sėklų, 2 šaukštai migdolų riekelių.
Gaminimas:
1. Sausainius smulkiau (į 4-6 dalis) sulaužyti į didelį puodą.
2. Kakavą ištirpinti nedideliame pakaitinto pieno kiekyje.
3. Puode ištirpinti sviestą.
4. Į ištirpintą sviestą supilti kondensuotą pieną – išmaišyti iki vientisos masės.
5. Į paruošą masę supilti ištirpintą kakavą ir lėtai maišant ant silpnos ugnies užvirti. Svarbu, kad neliktų kakavos gumuliukų.
6. Į gautą masė sudėti visus pagardus (saulėgrąžas, sėklas ir migdolus. Galima dėti ir džiovintų mirkytų uogų). Sumaišyti.
7. Gautą masę supilti ant sausainių ir maišyti tol, kol visi sausainiai bus įmaišyti.
8. Visą masę sudėti į maišelį ir suformuoti norimą formą – galima pasinaudoti kepimo formomis ir pan.
9. Ataušus tinginiui, dėti į šaldytuvą bent kelioms valandoms – geriausiai nakčiai.
10. Papuošimui naudotos Goji džiovintos uogos – jų galima įmaišyti ir į pačią tinginio masę.