Rekordinė „General Financing“ pyragų diena
„General Financing“ komanda nenustoja stebinti – Pyragų dienos proga suruoštas rekordinis vaišių stalas! Saldūs desertai buvo skirti „Vaikų svajonių“ projektui – pasivaišinę kolegos dosniai aukojo, kad galėtume išpildyti kuo daugiau vaikų, gyvenančių sudėtingomis sąlygomis, svajonių. Pernai dovanomis nudžiuginome net 59 vaikus!
Dar viena gera žinia – kolegos dalinasi savo skaniųjų pyragų receptais. Įvairiausio skonio ir sudėtingumo – išbandykite namuose:
Violetos pyragas
Ingredientai: sausainių 180 g, cukraus 50 g pagrindui ir 150 g įdarui, sviesto 115 g, kiaušinių 4 vnt., kukurūzų krakmolo 1 valg. š., druskos 1 žiupsnelis, vanilės 1 arbat. š., tiršto, graikiško jogurto 600 g, 1 valg. š. citrinos sulčių ir 1 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės, šviežių braškių 250 g – papuošti.
Pagrindo ruošimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 ˚C temperatūros.
2. Sausainius susmulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Suberkite į dubenį. Supilkite į tą patį dubenį ištirpintą ir atvėsintą sviestą, suberkite cukrų. Išmaišykite iki vientisos masės.
3. Kepimo popieriumi išklokite ar sviestu ištepkite 22 cm skersmens apvalią kepimo formą. Pirštais ir delnais išklokite paruoštą sausainių masę taip, kad tolygiai būtų padengtas kepimo formos dugnas ir sienelės.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 minučių, kol pagrindas bus tvirtas ir sausas. Prabėgus tiek laiko, išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
Įdaro ruošimas:
1. Į dubenį įmuškite kiaušinius. Elektriniu plaktuvu šiek tiek paplakite. Suberkite cukrų, kukurūzų krakmolą, druską, supilkite vanilės ekstraktą, sudėkite tirštą jogurtą. Plakite, kol gausite vientisą masę. Supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles ir gerai sumaišykite. Paruoštą masę supilkite ant iškepto sausainių pagrindo.
2. Įdėkite kepimo indą į įkaitintą orkaitę, į patį orkaitės centrą. Kepkite 50 min. ir tuomet patikrinkite. Praverkite orkaitės dureles ir lengvai pajudinkite kepimo formą. Kepinio kraštai turi būti tvirti, o pats centras šiek tiek virpėti, būti kreminės konsistencijos. Jeigu matote, kad masė dar per skysta, kepkite toliau, vis patikrindami kas 5–10 minučių. Kai kepinio konsistencija bus tokia, kokios reikia, išjunkite orkaitę ir perkelkite kepimo indą ant grotelių. Nesijaudinkite dėl kreminės konsistencijos centro – vėsdamas jis sutvirtės.
3. Atvėsinkite graikiško jogurto pyragą iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite jame mažiausiai 4 valandas arba visą naktį.
4. Prieš patiekdami, papuoškite: braškes supjaustykite plonais griežinėliais ir išdėliokite ant viršaus.
Aušros pyragas
Pagrindas: 300 g mirkytų migdolų, 50 g kokosų aliejaus, 100 g datulių pastos (jei norisi saldžiau, tai daugiau), žiupsnelis cinamono ir druskos.
Smulkintuvu sumaltus migdolus sumaišyti su kitomis sudedamosiomis dalimis ir iškloti pyrago formą. Datulių pastos būna pirkti arba galima pasidaryti patiems: karštame vandenyje pamirkyti džiovintas datules, atšokusią odelę nulupti ir sumalti smulkintuvu (gaunasi kaip džemas).
„Žalioji“ dalis: 300 g mirkytų anakardžių, 1 avokadas, 50 g špinatų, 150 g kokosų aliejaus, 150 g medaus, 100 g žaliosios citrinos sulčių, nutarkuota laimų žievelė, galima įdėti vanilės.
Smulkintuvu sumalti anakardžius, sudėti visus kitus produktus ir kartu sumalti. Užpilti ant pyrago pagrindo ir palikti šaldytuve bent 2-3 valandoms. Skanaus!
Inesos pyragas
Biskvitas: 200 g grietinės, 1 st. cukraus, 2 kiaušiniai, 1/2 indelio kondensuoto pieno, 1 šaukštelis kepimo miltelių, 2 šaukštai kakavos miltelių, 1,5 st. miltų.
Kepti orkaitėje iki 190 laipsnių, apie 30 min.
Kremas: 800 g grietinės, 6 šaukštai cukraus, 200 g graikiškų riešutų (riešutus susmulkinti).
Visus ingredientus sumaišyti ir suplakti.
Glaistas: 6 šaukštai grietinės, 6 šaukštai cukraus, 4 šaukšteliai kakavos miltelių.
Virti apie 5 min, o tada įdėti 30 g. sviesto, kai tortas atvės, glaistą užpilti ant torto. Tortą palaikyti apie 2 val. šaldytuve.
Tomo pyragas
Ingredientai: morkos (~3 puodeliai), miltai (apie 2,5 puodelio), cukraus (pagal skonį 1-2 puodeliai), kažkiek kepimo miltelių, kiaušiniai (3–4 vnt.), grietinės (2–3 kupini valgomieji šaukštai), sviesto (~50 g ne daugiau), cinamonas, džiovintos uogos / vaisiai, jeigu norite padaryti nenuobodų.
Maišymo procedūra: Morkas sutarkuojame (galima miksuoti stambiai, smulkiai), pilame cukrų ir reikia palaukti 5-10 min, kad pradėtų skirtis sultys, pamaišome. Grietinę – išmaišome, kiaušinius – išmaišome, išlydome sviestą – supilame – išmaišome. Supilame dalį miltų ir kepimo miltelius – išmaišome. Likusią dalį miltų – išmaišome. Cinamonas, džiovintos uogos / vaisiai – išmaišome. Apelsino žievelės. Fantazija. Ragauti. Jeigu trūksta saldumo – įsiberti cukraus. Tešla neturi būti skysta, bet neturi būti ir tiršta, žodžiu – turi nuo šaukšto „nuslysti“.
Kepimo procedūra: Kepti ~180oC / 45 min. Patikrinti ar vidus vis dar limpa (dantų krapštuku ar mediniu pagaliuku). Jeigu limpa pakepti / patikrinti, pakepti / patikrinti iki tol kol esate patenkinti rezultatu.
Martynos desertai
Plikytų pyragėlių tortas (su vyšniomis)
Ingredientai: 100 g plikytų pyragėlių, 200 ml 35 % plakamosios grietinėlės, 250 g maskarponės sūrio, 10 g želatinos, 30 ml karšto vandens želatinai ištirpdyti, cukraus pudros pagal skonį, vanilinio cukraus ar vanilės, nutarkuotos citrinos žievelės, citrinos sulčių pagal skonį, uogų ar vaisių puošimui (pagal norą ar sezoną).
Gaminimas: Šiam tortui naudota 15 cm skersmens torto forma.
1. Grietinėlę supilti į sausą dubenį ir plakti iki standumo, plakant grietinėlę, pamažu pilkite cukraus pudrą su vaniliniu cukrumi.
2. Sudėti maskarponės sūrį, nutarkuotą citrinos žievelę, supilti citrinos sultis ir viską gerai išmaišyti.
3. Supilti ištirpintą želatiną ir viską dar kartą gerai išmaišyti.
4. Į torto formą sudėti pirmą sluoksnį plikytų pyragėlių ir užlieti puse grietinėlės kremo, sudėti antrą sluoksnį pyragėlių ir supilti likusį kremą.
5. Dėti į šaldytuvą 12 valandų arba kol gerai sustings.
6. Kai tortas sustings, puoškite uogomis ar vaisiais pagal norą.
Egzotika rudenį (su mangais)
Biskvitui reikės: 2 kiaušinių, pusės stiklinės cukraus, pusės stiklinės miltų, vanilino.
Kremui reikės: 500 g maskarponės sūrio, 1 didelio indelio plakamosios grietinėlės 35 %, cukraus pudros pagal skonį, vanilinio cukraus, pasiflorų (tyrės, sirupo ar pan.) pagal skonį, 1 didelio mango, 30 g želatinos, 90 ml vandens.
Biskvitui sulieti: šiek tiek vandens, šiek tiek citrinos sulčių (pagal skonį).
1. Pirmiausia išsikepame biskvitą. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus lėtai išplakite plakikliu, pamažu pilant cukrų ir vaniliną. Kai baltymai bus išplakti, dėkite trynius ir vėl plakite. Labai atsargiai berkite miltus, nesiliaujant maišyti masės. Maišykite tol, kol bus vientisa.
2. Naudota 18 cm skersmens torto forma. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, ištepkite riebalais, išliekite tešlą ir pašaukite į 180-200 laipsnių orkaitę 20-25 min. Kepimo metu jokiu būdu nepraverkite orkaitės, kitaip biskvitas subliukš. Leiskite biskvitui visiškai atvėsti.
3. Kremui išplakite grietinėlę iki standumo, plakant pamažu pilkite cukraus pudrą ir vaniliną. Sudėkite maskarponę, pasiflorų tyrę ar sirupą, smulkiai pjaustytus mangus ir viską gerai išmaišykite. Supilkite ištirpintą želatiną ir vėl viską gerai išmaišykite.
4. Biskvito viršutinę dalį (tokią ploną plutelę) atsargiai nupjaukite peiliu. Suliekite biskvitą citrinos sulčių ir vandens mišiniu.
5. Biskvitą dėkite į apvalią torto formą, supilkite kremo masę ant biskvito ir dėkite į šaldytuvą sustingti.
6. Puoškite pagal savo fantaziją.
Patarimai:
1. Galite naudoti ir kitokio dydžio formas, tada tiesiog tortas bus arba žemesnis / aukštesnis, arba gaminkite visko daugiau ar mažiau, priklausomai nuo formos.
2. Biskvitas bus visiškai iškepęs, kai įbedus medinį pagaliuką jis bus visiškai švarus.
3. Galite gaminti kelių sluoksnių tortą su pertepimais. Tada reikės kelių biskvitų pagal nurodytus kiekius (biskvitas gaunasi gana storas, tad jei norite plonesnio, dalinkite nurodytus kiekius per pusę).
4. Jei norite, kad kremas būtų mažiau riebus, dėkite mažiau maskarponės, užtektų ir mažesnio indelio.
Jurgitos pyragas
Gamintas pagal „Beatos virtuvės“ „Šokoladinį burokėlių“ pyrago receptą. Puoštas granatais.